Vidéo-Hersenbeschadiging – een trauma: getuigenis in het Nederlands

uittreksel

In het begin van de dag ben ik bijna , zoals vroeger’’. Gedurende deze fase ben ik in staat om mijn vroegere.
capaciteiten te gebruiken, om te analyseren, om na tedenken, een vraagstuk te bestuderen, ondanks dat mijn geheugen veel vluchtiger is, wat als gevolg heeft dat mijn mogelijkheden verzwakt zijn.
Bijvoorbeeld toen ik deze uiteenzetting op schrift stelde,
had ik grote moeite om me te herinneren wat ik ervoor had opgeschreven.
Let op: het energieniveau daalt uiterst snel…. en ik werd gekonfronteerd met die simpele ontdekking: dat ik na 10 uur ’s morgens niet meer kon lezen… dat ik me niet meer de hele dag kon bezighouden met een vraagstuk, een probleemoplossing.

 

uittreksel

Vandaag de dag ben ik een evenwicht het aan zoeken tussen [grafiek] 1 dia 7,en [grafiek] 2 dia 12 (Trestel)
Na 9 – 10 uur slaap is de ochtend gewoonlijk voorbehouden aan activiteiten die veel ,,geestelijke energie
verbruiken’’
-prioriteit aan alles wat te maken heeft met de autonomie: post, telefoon, algemeen papierwerk.
-informatie, krant, tijdschriften.
Ik organiseer me om tamelijk vroeg te stoppen om niet ,,in de rooie’’ te vallen; daardoor ben ik in staat, hoop ik op z’n minst, om ,,sociaal verdragelijk’’ te blijven. Regelmatige rustpauzes, van verschillende tijdsduur zijn onderdeel van mijn beheersingssysteem en ze zijn uitermate efficient om een minimum aan, bewustzijn’’ van mijn eigen toestand te behouden.
10 minuten rust voor de maaltijd stellen me instaat om méér aanwezig te zijn voor mijn partner, en om de
schommelingen in mijn humeur of prikkelbaarheid te beperken.
Maar als ik één dag te ver door ga, betaalt dat zich onmiddellijk de volgende dag met een terugval in rendement’’. De batterij is niet volldig opgeladen. Na één uur bewerking van b.v. dit dossier, wat een beroep doet op mijn concentratievermogen en herinnering, heb ik m’n energie opverbruikt tot aan de rode streep van de grafiek ( 9 tot 10 uur ) De lijsten op blz. 15 geeft vlug in grote lijnen mijn situatie aan.

 

 

NL-Hersenbeschadiging – een trauma Het kunnen begrijpen om er beter mee te leven 1-15 wp

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.